Vilniaus universiteto ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai sukūrė lapinių daržovių maistinės kokybės gerinimo technologiją, pagrįstą naujos kartos kietakūniais šviesos šaltiniais.
Biocheminiai tyrimai rodo, kad kelias dienas po išauginimo apdorojant daržoves tam tikro bangos ilgio šviesa, jose pastebimai sumažėja žalingų trąšų likučių (nitratų) koncentracija, tuo tarpu maistingų medžiagų (cukrų, vitamino C) koncentracija padidėja, taip pat išauga antioksidacinis potencialas. Kietakūnio šviestuvo prototipą (beta versiją) šiltadaržio sąlygose testuoja mokslininkų įkurta atžalinė bendrovė UAB HORTILED.
Technologija sukurta vykdant Lietuvos Valstybinio mokslo ir studijų fondo remiamą projektą.
Komentarų nėra. Būk pirmas!